Nedostatok hrobových miest môže spôsobiť v priebehu dvoch rokov problém

05.06.2008 Prešov

Prešov 5. júna (TASR) – Hlavný cintorín mesta Prešov, ktorý sa nachádza v blízkosti centra, má k dispozícii len niečo vyše 400 miest na pochovávanie zosnulých.
Na nedostatočnú kapacitu cintorína, ktorá by v priebehu dvoch rokov mohla spôsobiť vážne problémy, upozorňovali aj poslanci mestského zastupiteľstva počas prerokúvania návrhu o zmenách pri úprave cenníka Pohrebných a cintorínskych služieb mesta Prešov (PCSmP).
Predstavitelia vedenia mesta v tejto súvislosti uvažujú o výstavbe nového cintorína, prípadne o rozšírení cintorína Solivar-Šváby.
Kapacitu prešovských cintorínov považuje za akútny problém aj poslanec mestského zastupiteľstva Stanislav Kahanec (KDH), ktorý pre TASR povedal: "Myslím si, že tomuto problému by malo vedenie mesta venovať väčšiu pozornosť. Je potrebné veci riešiť s predstihom, pretože aj v tomto prípade sa dajú očakávať problémy predovšetkým s vykupovaním pozemkov. Už dnes potrebujeme vedieť, či budeme môcť rozširovať cintorín v Solivare. "
Rozšírenie kapacity tohto cintorína je od roku 1995 zahrnuté aj v územnom pláne mesta ako verejnoprospešná stavba. Ako dnes uviedol pre TASR hovorca MsÚ Michal Kaliňák, "mesto sa týmto problémom intenzívne zaoberá. Samotná výstavba a predovšetkým výkup pozemkov je rozčlenený do dvoch etáp. V prvej etape plánujeme vykúpiť 32 parciel s celkovou rozlohou 138.486 m2. V tejto súvislosti sme dali vypracovať znalecký posudok na ocenenie pozemkov v tejto lokalite. O dokúpení budeme rokovať s takmer 80 vlastníkmi. "
V prípade neúspešných rokovaní s majiteľmi pozemkov môže mesto podľa Kaliňáka využiť aj zákon o vyvlastnení na základe súdnoznaleckého posudku, pretože v tomto prípade ide o stavbu vo verejnom záujme.
"V súvislosti s opatreniami, ktoré majú zabezpečiť efektívne využívanie plochy cintorína, prijalo prešovské mestské zastupiteľstvo uznesenie, ktorým sa stanovila cena za rezerváciu hrobového miesta na hlavnom cintoríne na 100.000 Sk (3298 eur), " uviedol Kaliňák.
Technické služby mesta Prešov spravujú na území mesta osem cintorínov s celkovou rozlohou takmer 25 hektárov. Na hlavných cintorínoch v centre a v mestských častiach Solivar a Nižná Šebastová sa nachádza 20.174 hrobových miest.
 

Vyberte región